SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Családinet [cikkei] - 2024-03-28
Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság - hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.
Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

A húsvéthoz kötődő élelmiszerek vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei végzik a Nébih irányításával. Az akció során az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmények közül fokozottan vizsgálják többek között a füstölt húskészítmények, különösen a sonkák előállítását és a tojások csomagolását. A kereskedelemben az étkezési tojás, a pácolt, füstölt húskészítmények, az édesipari termékek, a friss, primőr, import zöldségek és gyümölcsök, valamint a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazásának ellenőrzését végzik a szakemberek. Emellett a Nébih laboratóriumában kiemelten vizsgálják a sonkákat és tormakészítményeket.

A tavaszi szezonális ellenőrzés első felében országosan összesen 1117 ellenőrzésre került sor. Ebből 111 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 688 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, 108 kistermelőnél, 10 őstermelőnél és 200 vendéglátóhelyen történt. A feltárt szabálytalanságok és hiányosságok miatt az ellenőrök 12 alkalommal figyelmeztetést és tevékenység korlátozását, 77 esetben pedig bírságot alkalmaztak szankcióként, eddig összesen több mint 7,2 millió Ft értékben, de több eljárás még folyamatban van – foglalta össze dr. Nobilis Márton.

A szakemberek a különböző létesítményeknél leggyakoribb hibaként higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, elsősorban az üzletekben (46 eset) és a vendéglátásban (31 eset). Ezek előfordulási aránya 8,2% volt (összesen 92 eset), ami számottevően magasabb a tavalyinál: 2023-ban 5,3 % volt ez az arány.
Emellett az ellenőrzések 5,1%-ában (57 esetben) a dolgozók egészségügyi alkalmassága kapcsán tártak fel szabálytalanságot az ellenőrök, ami szintén magasabb a tavalyi, 3%-os értéknél.
A nyomonkövetésre vonatkozó hiányosságok miatt is valamivel többször kellett eljárniuk az ellenőröknek: az eddigi ellenőrzések 4,3%-ában (48 esetben) tártak fel ilyen jellegű hibát a hatóság emberei, szemben a tavalyi év 4,1%-os hibaarányával.

Az ellenőrzés első két hetében összesen 362 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból 5211 kg mennyiségben, az előző évben ilyen döntést a hatóság 208 tétel (7448 kg élelmiszer) esetében hozott. A forgalomból történő kivonás oka leggyakrabban a fogyaszthatósági, valamint a minőségmegőrzési idő lejárta volt, de a kivonás elrendelését indokolta a nyomonkövethetőség hiánya is.

Dr. Nobilis Márton a további részleteket ismertetve elmondta, hogy a hatóság étkezési tojásokat, pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményeket, valamint édesipari termékeket üzletekben és piacokon egyaránt kivont a forgalomból. Az utóbbi két termékkörnél arányaiban több probléma merült fel a piacokon, mint az üzletekben, különösen a lejárati időn túli forgalmazás miatt.
A friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök esetében az ellenőrök a vizsgált tételek nagyjából 10%-ánál tettek kifogást jelölési vagy minőségi hiba miatt.
A borászati és alkoholos italokat vizsgáló felügyelők országszerte 111 terméket ellenőriztek, melyek közül, az eddig lezárult vizsgálatok eredményei alapján, valamennyi ellenőrzött tétel megfelelőnek bizonyult.

A Nébih laboratóriumában az ünnephez kötődő termékek közül kiemelten vizsgálták a különféle sonkákat, valamint a tormakészítményeket. Az eredmények alapján 45-ből 15 sonkánál volt magasabb a mért sótartalom a Magyar Élelmiszerkönyvben megengedett értéknél, míg a tormák esetében 21 készítményből 5-nél lépték túl a tartósításhoz használt kén-dioxid adalékanyag megengedett mennyiségét. Minden laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termék esetében a termékek gyártói, illetve első magyarországi forgalmazói ellen hatósági eljárás indul.

A húsvétot megelőző szezonális ellenőrzés első félideje lezárult, de az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság változatlan intenzitással, egészen az ünnep érkeztéig folytatja a fogyasztók védelme érdekében az átfogó élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket – tette hozzá dr. Nobilis Márton.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja